2018-12-13-ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ ΙΙΙ
Εικαστική Έκθεση
Συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη
Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο
14/12/2018 – 10/1/2018
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ & ΦΑΙΗ ΤΖΑΝΕΤΟΥΛΑΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τα καϊκια που πληγώναμε ΙΙΙ»
Αν η πραγματική Ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η Σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μια παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του Μέλλοντος.
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται από τις ονομασίες πλοίων, όπως Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις κ.ά. καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνιά της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεώτερα χρόνια οι Σκούνες, τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καΐκια, τα Μπρίκια, οι Γολέτες κ.ά. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Ο Ορίζοντας Γεγονότων, με πνεύμα ευθύνης και σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη, καλεί σε μία μεγάλη Έκθεση ενεργοποίησης ευαισθητοποίησης και διάσωσης των μικρών αλιευτικών.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβρη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, ενώ παράλληλα έχουν διοργανωθεί δύο κύκλοι ομιλιών με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων, ειδικών και ιστορικών τέχνης (ΑΣΚΤ, Δημ. Πιν. Πειραιά). Η έκθεση προγραμματίζεται να συνεχίσει το ταξίδι της σε μικρά και μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπως ακριβώς και τα παραδοσιακά σκάφη μας πρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους...
Συμμετέχουν 
Ρένα Αβαγιανού,  Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου, Όλγα Ανδρικοπούλου, Ανδρουτσάκης Στάθης, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν,  Δήμητρα Βρεττού, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δανάη Γεμενάκη, Πέτρος Γεωργαρίου,  Γκάρστεα Έλενα, Μαρία Δουκάκη, Τζίμης Ευθυμίου, Δημήτρης Ζουρούδης,  Ιωάννα Ζηκίδου, Μαριλένα Ζολώτα, Τόνια Καπλάνη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Νίκος Ποδιάς, Μαίρη Κουζάρη, Γιώργος Κουκμάς, Ανδρέας Λάσκαρης, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Λυδία Μαργαρώνη, ΤάσοςΜπαμπάσης , Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη. Γιώργος Μπουζούνης, Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σεργιος Παππάς, Πολυχρονιάδη Μαρία, Κορίνα Πρεβεδουράκη, Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου, Γιάννης Σκαρλάτος, Χρυσούλα Σκεπετζή,  Βάσω Σοφρά, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ιορδάνης Στυλίδης, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασιά Τουλιάτου, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Αθηνά Χανιώτη,  Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης,  Ιωάννα Χριστάκου
Επιμέλεια
Φαίη Τζανετουλάκου, Τζίμης Ευθυμίου
………………….
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο http://www.aristoteleia.gr/intro/
"Τα Καΐκια που Πληγώναμε" ομαδική έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού
12/07/2018 Τα Νέα Ανακοινώσεις
"Τα Καΐκια που Πληγώναμε" ομαδική έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού.
Εγκαίνια Παρασκευή 14/12/2018 στις 19:00 μμ
Διάρκεια έκθεσης 14-12-2018 έως 10-01-2019
Ώρες λειτουργίας καθημερινά 08:00- 16:00
.....................
Ομαδική έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού
«Τα Καΐκια που Πληγώναμε» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης του «Ορίζοντα Γεγονότων» που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού. Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου 2019. 
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται απ’ τις ονομασίες πλοίων, «Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις» κ.λ.π. καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεώτερα χρόνια οι Σκούνες τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καϊκια, τα Μπρίκια, οι Γολέττες κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Παναγιωτοπούλου, στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στο θέμα της διάσωσης των Αλιευτικών Σκαφών. Η έκθεση φιλοξενείται στην Ιερισσό μετά την Καβάλα, κι αφού αρχικά παρουσιάστηκε στον Πειραιά. Ο λόγος που φτάνει στην Ιερισσό είναι η μεγάλη ιστορία της στα καρνάγια και το γεγονός ότι πολλά  σκάφη έχουν ναυπηγηθεί στην Ιερισσό. 
Η έκθεση θα λειτουργεί  καθημερινά από τις 08:00 το πρωί ως τις 16:00 το απόγευμα. 
..........................
.........................
«Τα καΐκια που πληγώναμε» μέσα από τα μάτια τον παιδιών
Χαλκιδική Πολιτική Δεκέμβριος 20, 2018
Οι μαθητές της Β΄Λυκείου Ιερισσού επισκέφθηκαν την Έκθεση “Τα καΐκια που πληγώναμε” στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού και στη συνέχεια έγραψαν για αυτή τους την εμπειρία στην ιστοσελίδα του σχολείου τους.
Ποιο έργο τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση; Σε ποια μονοπάτια οδήγησε τη σκέψη τους;
“Εμείς, οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄Τάξης του ΓΕΛ Ιερισσού, επισκεφθήκαμε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 την καλλιτεχνική έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού.
Η έκθεση έχει ως θέμα τη συνεχή καταστροφή των ξύλινων αλιευτικών σκαφών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την μείωση της υπεραλίευσης. Οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να εκφράσουν την αξία των καϊκιών μέσα από τα δημιουργήματα τους, έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της έκθεσης για τον κίνδυνο αφανισμού τους. Ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, μίλησε για το πρόβλημα μέσα από τις δημιουργίες του.
Τα ποικίλα εκθέματα άγγιξαν τις ψυχές μας. Δημιουργούσαν, ίσως, μία θλιμμένη ατμόσφαιρα, η οποία όμως μας έδωσε τροφή για σκέψη. Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοχάστηκαν και προσπάθησαν να ανακαλύψουν το κρυμμένο νόημα των έργων.
Η έκθεση πέτυχε τον σκοπό της αφού φύγαμε όλοι συζητώντας για τα έργα που είδαμε και εκφράζοντας τις απόψεις μας σχετικά με το ζήτημα. Πιστεύουμε πως ήταν αξιόλογη και την συνιστούμε σε οποιονδήποτε θέλει να βιώσει κάτι διαφορετικό συναισθηματικά αλλά και να προβληματιστεί για ένα κοινωνικό ζήτημα”.
........................
Ιερισσός : Εγκαίνια Της Έκθεσης “Τα Καϊκια Που Πληγώναμε”
Ομάδα σύνταξης15 Δεκεμβρίου 2018
Εγκαινιάστηκε η ομαδική έκθεσης του Ορίζοντα Γεγονότων “Τα καΐκια που πληγώναμε”, που φιλοξενείται στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού της Ιερισσού μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. 
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της “επιβεβλημένης λήθης” μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’, όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή. 
Στην Ιερισσό, όπου υπάρχουν εδώ και δεκαετίες οικογένειες καραβομαραγκών που με τα χέρια τους φτιάχνουν αυτά τα καϊκια, θα έλεγε κανείς ότι η έκθεση αυτή βρήκε τη θέση της. 
Την έκθεση κοσμούν και έργα ντόπιων καλλιτεχνών.
Επιμελητές της Έκθεσης η Φαίη Τζανετουλάκου και ο Τζίμης Ευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου