2019-11-16-ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ XΙΙ
Εικαστική Έκθεση
Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
16/11/2019 – 29/2/2020
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ & ΦΑΙΗ ΤΖΑΝΕΤΟΥΛΑΚΟΥ
https://takaikia.blogspot.com/
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τα καϊκια που πληγώναμε XII»
Αν η πραγματική Ιστορία του ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στη λήθη, η Σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε διαρκή ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μία παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του Μέλλοντος. Η μεγάλη αυτή έκθεση, έχοντας ως σκοπό την ενεργοποίηση, ευαισθητοποίηση και διάσωση των μικρών αλιευτικών, ταξιδεύει μέχρι να εκπληρωθεί ο σκοπός της, δηλαδή μέχρι τα παραδοσιακά μας σκάφη να μπορούν ξανά να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έφτασαν τους 146. Στην έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας εκτίθενται μαζί με τα υπόλοιπα έργα: δύο έργα ιδιοκτησίας του Μουσείου του Γιάννη Καραβά και του Παναγιώτη Τέτση, σπαράγματα καϊκιού συλλογής του Υδραίου Κώστα Αργίτη και συλλογή εργαλείων – δωρεά στο Μουσείο του τελευταίου Υδραίου καραβομαραγκού μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου.
Για συνεχή ενημέρωση στο blog "ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ" 
https://takaikia.blogspot.com/
.............................
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
SARONIC MAGAZINE
11/11/2019 |  09:27
Ομαδική έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» από τις 16 Νοεμβρίου 2019 στο ΙΑΜΥ
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» σας προσκαλούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με θέμα : «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Την έκθεση πλαισιώνουν 143 καλλιτέχνες και την επιμελειά της  έχουν η Ιστορικός Τέχνης  Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Διάρκεια 16/11/2019-29/02/2020.
.................
«Τα καΐκια που πληγώναμε» ομαδική έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας.
14/11/2019
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης καλλιτεχνών με θέμα: «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Την έκθεση πλαισιώνουν 143 καλλιτέχνες και την επιμελειά της έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Info
Διάρκεια
Σάββατο 16 Νοεμβρίου ως Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020
........................
Τα καΐκια που πληγώναμε: Ομαδική Έκθεση καλλιτεχνών στο ΙΑΜΥ
Friday, 15 November 2019 12:08
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» προσκαλούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με θέμα: «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Την έκθεση πλαισιώνουν 143 καλλιτέχνες και την επιμελειά της έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Διάρκεια έκθεσης 16/11/2019-29/02/2020.
Στην έκθεση «Τα Καΐκια που Πληγώναμε», την ημέρα των εγκαινίων Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στo Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, θα παρουσιαστεί η σημαντική δωρεά με τα εργαλεία του καραβομαραγκού μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου καθώς και αντικείμενα από τη συλλογή του συντοπίτη μας Κώστα Αργύτη τα οποία ήταν τμήματα διαφόρων καϊκιών.
Αντικείμενο της έκθεσης η ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών έπειτα από απόφαση της Ε .Ε. για την επιδότηση της.
Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με χιλιάδες συμβολικά μηνύματα εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στo Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε».
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ι.Α.Μ.Υ. και την καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «Ορίζοντας γεγονότων», με τη συμμετοχή 143 καλλιτεχνών και με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών έπειτα από απόφαση της Ε .Ε. για την επιδότηση της.
Την επιμέλειά της έκθεσης έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Με αφετηρία το γεγονός της παράλογης καταστροφής των ξύλινων σκαριών, τα έργα που θα δει ο επισκέπτης πραγματεύονται την καταστροφή και μετάλλαξη της μνήμης και των παραδόσεων που συνύφαιναν το πλούσιο υφαντό της παγκόσμιας κληρονομιάς και το οποίο σταδιακά επικαλύπτεται από ένα αχανές παγκοσμιοποιημένο τοπίο άνυδρης και ομογενοποιημένης τοπογραφίας μιας επιβεβλημένης λήθης.
Όπως αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης κ. Τζανετουλάκου «Η μεγάλη αυτή έκθεση είναι η αρχή. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί συνέχεια του αγώνα, αλλά είμαστε εδώ και θα τη δώσουμε, γιατί ο πολιτισμός δεν δικαιούται να μένει απαθής και η τέχνη παραμένει μάχιμη».
«Από τη θάλασσα χάνονται οι ψαρόβαρκες, από τη γη οι αρχέγονοι σπόροι, από τον αέρα το οξυγόνο, η όσφρηση, η γεύση, η βιοποικιλότητα της ζωής, μαζί με λοιπές πρακτικές αιώνων στο όνομα μια GM διαβίωσης. Αυτό το δυστοπικό παρόν και μέλλον δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό, και αντιμετωπίζεται από τους καλλιτέχνες με νοσταλγία αλλά και χιούμορ, με στηλιτεύσεις αλλά και προτάσεις», τονίζει.
«Η διάσωση μίας σημαντικής εφηρμοσμένης τέχνης όπως η ξυλοναυπηγική είναι μία πρακτική που θα όφειλε να διδάσκεται σε σχολές, καθώς συνδυάζει την εργονομία, την πρακτικότητα, και ταυτόχρονα την αισθητική της περίοπτης γλυπτικής με την παραδοσιακή ζωγραφική αλλά και με κάτι ακόμα. Κάτι θρυλικό, που φέρει έναν ταλισμανικό, σχεδόν μεταφυσικό χαρακτήρα δεσίματος του ψαρά με το καΐκι του ως κάτι ζωντανό, και ταυτόχρονα του ανθρώπου με τη θάλασσα από όπου πρωτογεννήθηκε και πρωτοαγκαλιάστηκε, από αυτήν τη διττή μήτρα, ψυχρή και συνάμα ζεστή, σκοτεινή μα και πεφωτισμένη, ταραχώδη μα και απύθμενα γαλήνια», λέει η κ. Τζανετουλάκου.
…«Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται από τις ονομασίες πλοίων, "Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις”, κ.τ.λ. … Αλλά και στα νεότερα χρόνια οι Σκούνες, τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καΐκια, τα Μπρίκα, οι Γολέττες, κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιμελητές της έκθεσης κα Τζανετουλάκου και κ. Ευθυμίου στον κατάλογο της έκθεσης.
...............
Τα Καΐκια που Πληγώναμε
16 Νοεμβρίου 2019 - 29 Φεβρουαρίου 2020
Έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» διοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «Ορίζοντας γεγονότων», με τη συμμετοχή 143 καλλιτεχνών και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών έπειτα από απόφαση της ΕΕ για την επιδότηση της.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Με αφετηρία το γεγονός της παράλογης καταστροφής των ξύλινων σκαριών, τα έργα που θα δει ο επισκέπτης πραγματεύονται την καταστροφή και μετάλλαξη της μνήμης και των παραδόσεων που συνύφαιναν το πλούσιο υφαντό της παγκόσμιας κληρονομιάς και το οποίο σταδιακά επικαλύπτεται από ένα αχανές παγκοσμιοποιημένο τοπίο άνυδρης και ομογενοποιημένης τοπογραφίας μιας επιβεβλημένης λήθης.
Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης κα Τζανετουλάκου: «Η μεγάλη αυτή έκθεση είναι η αρχή. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί συνέχεια του αγώνα, αλλά είμαστε εδώ και θα τη δώσουμε, γιατί ο πολιτισμός δεν δικαιούται να μένει απαθής και η τέχνη παραμένει μάχιμη».
......................
«Τα καΐκια που πληγώναμε» στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ» εγκανιάζουν  το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. την ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με θέμα: «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Την έκθεση πλαισιώνουν 143 καλλιτέχνες και την επιμελειά της έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
Διάρκεια έκθεσης 16/11/2019-29/02/2020.
Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση με χιλιάδες συμβολικά μηνύματα εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στo Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε».
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ι.Α.Μ.Υ. και την καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα «Ορίζοντας γεγονότων», με τη συμμετοχή 143 καλλιτεχνών και με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών έπειτα από απόφαση της Ε .Ε. για την επιδότηση της.
..................
Ομαδική έκθεση "Τα καΐκια που πληγώναμε"
0.0
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η καλλιτεχνική ανοικτή πλατφόρμα "Ορίζοντας Γεγονότων" μας προσκαλούν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στο Ι.Α.Μ.Υ. στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών με θέμα: "Τα καΐκια που πληγώναμε".
Την έκθεση πλαισιώνουν 143 καλλιτέχνες και την επιμέλειά της έχουν η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου και ο Εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου.
.....................
20 Νοεμβρίου
Ωράριο Λειτουργίας
Καθημερινά 9.00 – 16.00
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ
Μιαούλη 454, Λιμάνι Ύδρας, 18040
2298052355
www.iamy.gr
mail@gak-ydras.att.sch.gr
Σε κλίμα πολύ ζεστό και φιλόξενο πραγματοποιήθηκαν στο ΙΑΜΥ, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 7 το απόγευμα τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε» και η ειδική τιμητική βραδιά για τον τελευταίο καραβομαραγκό της Ύδρας μαστρο-Λευτέρη Γρυπαίο με την ευκαιρία της δωρεάς του στο ΙΑΜΥ.
Η Διευθύντρια του Μουσείου κα Ντίνα Αδαμοπούλου καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και μίλησε για το πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Ι.Α.Μ.Υ., μέσα στο οποίο εντάσσεται και η έκθεση αυτή - μια ιδέα της καλλιτεχνικής πλατφόρμας «Ορίζοντες Γεγονότων» και του Εικαστικού Τζίμη Ευθυμίου - την επιμέλεια της οποίας έχει η Ιστορικός Τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου. Πρόκειται για μία έκθεση-διαμαρτυρία απέναντι στην απόφαση της Comission να επιδοτεί την καταστροφή των παραδοσιακών καϊκιών με τη δικαιολογία της υπεραλίευσης, καταστρέφοντας έτσι επί της ουσίας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, μιας χώρας κατεξοχήν Ναυτικής…
H κα Αδαμοπούλου έκανε λόγο για την ναυτική παράδοση της χώρας μας και έπειτα αναφέρθηκε στο καΐκι Ελένη Π., την ιστορία του και το πώς αυτό το παραδοσιακό σκαρί έχασε της ευκαιρία να είναι ένα ζωντανό πλωτό δημόσιο Μουσείο στο νησί της Ύδρας, ενώ μίλησε και για το άλλο κομμάτι της έκθεσης, την πολύ σημαντική δωρεά εργαλείων καραβομαραγκού του Μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου, του τελευταίου καραβομαραγκού της Ύδρας , ο οποίος τίμησε με την παρουσία του τα εγκαίνια της έκθεσης. Η κ. Αδαμοπούλου ευχαρίστησε θερμά και από βάθους καρδιάς τον μαστρο -Λευτέρη Γρυπαίο για την κίνησή του αυτή προς το Μουσείο της Ύδρας, ενώ ευχαρίστησε θερμά και για τα αντικείμενα που εκτίθενται από τη συλλογή του συντοπίτη μας συλλέκτη Κώστα Αργίτη, τα οποία είναι τμήματα διαφόρων καϊκιών. Τέλος έκανε μια εκτενή αναφορά στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή του καραβομαραγκού Μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εικαστικός κ. Τζίμης Ευθυμίου, ο οποίος μίλησε για την πλατφόρμα «Ορίζοντες Γεγονότων» και για εισηγήσεις οι οποίες έχουν γίνει στο παρελθόν στο ΥΠ.ΠΟ. σε σχέση με το πρόβλημα της παράλογης καταστροφής των καϊκιών, ενώ ευχαρίστησε τους κατοίκους της Ύδρας και παν ό,τι αντιπροσωπεύει η Ύδρα (ως κομμάτι της απελευθέρωσης της πατρίδας), την κα Αδαμοπούλου και το Μουσείο της Ύδρας,τα Μουσεία και τους Δήμους οι οποίοι έχουν φιλοξενήσει μέχρι τώρα την έκθεση αυτή , τονίζοντας την θετική ανταπόκριση των ανθρώπων πίσω από τους Φορείς.
Έκλεισε δε την ευχαριστήρια ομιλία του με μια ποιητική αναφορά στο συμβολικό στίχο του ποιητή Οδ. Ελύτη «Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»… και τόνισε πόσο αυτός ο στίχος, μέσα στο πλαίσιο της παράλογης πρακτικής της Ε.Ε., παύει στις μέρες μας να είναι πλέον συμβολικός…
Στο τέλος των εγκαινίων η κα Αδαμοπούλου απένειμε τιμητικά το αναμνηστικό ασημένιο πιάτο για τα 100 χρόνια του Ι.Α.Μ.Υ. στον Μάστρο-Λευτέρη Γρυπαίο, στον Κώστα Αργίτη και στους εκπροσώπους της πλατφόρμας «Ορίζοντες Γεγονότων».
Η βραδιά έκλεισε μουσικά στην ταράτσα του ΙΑΜΥ με τις υπέροχες φωνές και τις θαλασσινές μελωδίες του τετραμελούς μουσικού συνόλου «Ηχοτρόπιο», το οποίο ταξίδεψε στο νησί της Ύδρας αποκλειστικά για τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου