2019-05-16-Ο ΟΓ ΣΤΟ PLATFORMS PROJECT

ΣΩΜΑ - ΙΑΜΑ
Εικαστική Έκθεση
Συμμετοχή στο Platforms Project 2019
Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ, περίπτερο 35
16/5/2019 – 19/5/2019
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Πρόταση - Πρότζεκτ για συμμετοχή του Ορίζοντα Γεγονότων στο Platforms Project 2019 με θέμα: «σώμα – ίαμα»
Το σώμα ως το κουτί που μας κουβαλάει, ο χώρος που κατοικούν τα αισθήματα και οι ανθρώπινες σκέψεις. Το σώμα ως σκεύος φύλαξης επιθυμιών και ονείρων, οίκος του εαυτού και του είναι.
Αν το παρελθόν βρίσκεται και αυτό μέσα στο σώμα, ως η μόνη αλήθεια που έχουμε ζήσει, το παρόν βρίσκεται στην επιφάνειά του, με κάθε στιγμή πόνου καταγραμμένη επάνω της για να μας προειδοποιεί για τα ερχόμενα.
Κι αν είναι για το καλό μας που τα άσχημα είναι αυτά που ξεχνάμε πρώτα, στο σώμα μας βρίσκεται και το ίαμα, γιατί σ’αυτό είναι που έχουν εγγραφεί όλες οι αγάπες κι οι καλοσύνες που εισπράξαμε, ώστε μ’ αυτό το σώμα να συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στον κόσμο, αναζητώντας μέχρι τέλους την αθανασία.
Ο Ορίζοντας Γεγονότων προτείνει το θέμα «σώμα - ίαμα» για την έκθεση στις Πλατφόρμες 2019 και ζητά από τους φίλους - καλλιτέχνες επιτοίχια δισδιάστατα έργα, εμβαδού αντίστοιχου διαστάσεων 35Χ50 ή 50Χ35 ή 35Χ35 cm.
Επειδή ο χώρος έκθεσης στις πλατφόρμες που μας παραχωρείται περιορίζεται στα 10 τετραγωνικά μέτρα, πρέπει να περιορίσουμε κι εμείς τα συμμετέχοντα έργα το πολύ σε 40.
Άλλα έργα, όπως τρισδιάστατα, video, performance μπορεί να προταθούν αλλά θα εξεταστούν κατά περίπτωση, αν υπάρχει δυνατότητα να παρουσιαστούν και πώς.
Θέλουμε και θα επιδιώξουμε ο περιορισμός στο πλήθος και μέγεθος των έργων να δημιουργήσει «μία εγκατάσταση» «μιας συλλογικότητας ατόμων». Γι’ αυτό, η επιμελητική ομάδα θα επιλέξει, από τα προτεινόμενα έργα, όσα εσωκλείουν αφενός την ποιότητα και αφ’ετέρου εναρμονίζονται και δημιουργούν την «ιαματική» ιδιότητα του συλλογικού έργου. Έτσι, ο τίτλος και η ιδέα του πρότζεκτ δεν θα είναι μόνο η αφορμή για τη δημιουργία καθ’ ενός έργου ξεχωριστά αλλά αυτό που αναζητούμε με την εγκατάσταση - έκθεσή τους. Όσο περισσότερο προσεγγίσουμε αυτό τον στόχο, θα μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο Ορίζοντας Γεγονότων προσπαθεί να λειτουργεί ως ένα σώμα - ίαμα στον σύγχρονο χώρο των τεχνών.
Η συνέχεια θα επιδιώξουμε να φέρει το άνοιγμα του ορίζοντα, τη διεύρυνση των έργων σε πλήθος, μέγεθος και μορφή, με την εγκατάστασή τους στο συλλογικό έργο να διαφοροποιείται για να ταιριάξει σε άλλους χώρους έκθεσης, όπως ένα δημόσιο νοσοκομείο, ώστε «να μας ακούσει» και ο άλλος άνθρωπος, αυτός που ξεχνάμε ή δεν έχουμε ξανασυναντήσει.....
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΓ «ΣΩΜΑ - ΙΑΜΑ»
1.Συμπληρώνετε την παρακάτω Φόρμα Συμμετοχής
Ονοματεπώνυμο
Όνομα στο FaceBook
Mail
Ιστοσελίδα (προαιρετικά)
Τίτλος /Χρονολογία Έργου
Μέσα /Υλικά /Μέγεθος Έργου
Περιγραφή /Τεχνικές Παρατηρήσεις σχετικά με το έργο, μόνο αν είναι τρισδιάστατο, video ή performance
2.Αποστέλετε τη Φόρμα μέχρι 10 Μαρτίου στο katehaki54@yahoo.gr μαζί με συνημμένη Φωτογραφία του Έργου (σε ανάλυση 300 dpi). 
3.Μέχρι τις 17 Μαρτίου, θα λάβετε απάντηση για τη συμμετοχής σας.
4.Οι συμμετοχές που θα εγκριθούν κατοχυρώνουν τη θέση τους στο συλλογικό έργο, αφού τακτοποιήσουν την οικονομική τους υποχρέωση προς τον ΟΓ (40 ευρώ) και στείλουν στο katehaki54@yahoo.gr μέχρι 24 Μαρτίου την απόδειξη της κατάθεσής τους στον τραπεζικό λογαριασμό (δες παρακάτω).
5.Το Platforms Project πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ, τον Μάιο. Αρχές Μαίου (η καταλητική ημέρα θα ανακοινωθεί στη συνέχεια) θα πρέπει να παραδώσετε το έργο σας στην Κεραμεικού 88, αμπαλαρισμένο, με εμφανές απ’ έξω το ονοματεπώνυμο. Ο Ορίζοντας Γεγονότων θα μεταφέρει τα έργα στον εκθεσιακό χώρο και η επιμελητική ομάδα θα στήσει την έκθεση.
Παρακαλούμε να υπάρχει συνέπεια ως προς τα προαναφερθέντα, γιατί δεν θα γίνουν αποδεκτά έργα εκτός όλων αυτών.
Ορίζοντας   Γεγονότων
#Στην Αστρονομία είναι η νοητή γραμμή γύρω από μια μαύρη τρύπα, πέρα από την οποία η βαρύτητα γίνεται τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. #Στην Κβαντική Φυσική είναι το σημείο στο οποίο η διαστολή του χρόνου είναι τόσο μεγάλη που τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα. #Στον Πολιτισμό, πρόκειται για μια πρωτοβουλία ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, με αντικείμενο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή αλλά και την έρευνα επάνω στις αντιφάσεις της μεταβατικής εποχής που ζούμε. #Στην Κοινωνία, πρόκειται για μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα, περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων. #Νομικά, ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. #Τέλος, Πολυχώρος Τέχνης στην Αθήνα οδός Κεραμεικού 88.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΓ
Οδός:
Κεραμεικού 88 στον Κεραμεικό / Αθήνα
mail:
Ιστοσελίδες:
Ορίζοντας Γεγονότων - Κοινότητα στο ΦΒ:
Land Art με τον Ορίζοντα Γεγονότων - Ομάδα στο ΦΒ:
Ορίζοντας (Γεγονότων) - Ομάδα στο ΦΒ:
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΓ
Μαρία Δουκάκη  ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ Δελτία Τύπου - ΜΜΕ
Τζίμης Ευθυμίου τζιμης ευθυμιου Επικοινωνία (6976689670)
Λυδία Μαργαρώνη  Lydia Margaroni Επικοινωνία
Γιάννης Μπέσκος  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΣΚΟΣ Οικονομικά
Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου  Anna Maria Hadjistephanou Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Platforms Project 2019
800 καλλιτέχνες, 60 πλατφόρμες, 17 χώρες
16-19 Μαΐου 2019, ΑΣΚΤ
Πώς θα σας φαινόταν εάν βλέπατε ένα έργο και την άλλη μέρα στη θέση του υπήρχε ένα άλλο αφού θα είχε το πρώτο καταστραφεί; Τι έργα να περιμένει κάποιος από μία ομάδα που ονομάζεται «Μουσείο της Λήθης»; Ποια είναι τα καΐκια που πληγώναμε και γιατί το κάνουμε αυτό; Τι είναι η τέχνη της καθημερινής ζωής, της περιπλάνησης και της μεταμόρφωσης; Πώς συνδέονται οι επενδύσεις και οι συναλλαγές με την τέχνη; Πώς σε έναν χώρο συνευρίσκονται η τέχνη, το κοινό της, οι ημερίδες και οι ομιλίες, τα εργαστήρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα;
To Platforms Project 2019 ετοιμάζεται και οι 800 καλλιτέχνες και οι 116 εθελοντές σάς περιμένουν από την Πέμπτη 16 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στη μεγαλύτερη έως τώρα διοργάνωσή στην επτάχρονη πορεία της έκθεσης.
Στην ΑΣΚΤ, για δεύτερη χρονιά φέτος, η έβδομη διεθνής εικαστική έκθεση Platforms Project φέρνει κοντά ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες απ’ όλο τον κόσμο και το αθηναϊκό κοινό, σε μία προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.
60 πλατφόρμες από 17 χώρες θα συρρεύσουν στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες, ως το αποκορύφωμα του παγκόσμιου δικτύου που έχει οικοδομηθεί, συνεργάζεται και επικοινωνεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει την περυσινή παράδοση, όπου 56 πλατφόρμες, επίσης από 17 χώρες, παρουσίασαν το έργο τους, ενώπιον 16.000 κοινού.
Το Platforms Project είναι μία διεθνής έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών που δρουν ομαδικά, στοχεύοντας στη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας, ανταλλαγής πρότζεκτ και προώθησης καλλιτεχνών διεθνώς.
Στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με δεκάδες παράλληλες εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με ομιλίες, με συμμετέχοντες ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές, και με την ημερίδα της AICA Hellas με θέμα τον «Ρόλο των Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων στην Τέχνη Σήμερα», ενώ τα εργαστήρια Ζωγραφικής Α, Β, ΣΤ, ΙΑ, ΙΒ και τα εργαστήρια Γλυπτικής Α και Β της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν έργα φοιτητών. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Platforms Project for All 2019, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 5 έως 16 χρονών από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg, θα εισαγάγει τα παιδιά στη σύγχρονη τέχνη, τα οποία θα προσκληθούν κατά τη διάρκεια του Platforms Project να συμμετάσχουν, δημιουργώντας ένα δικό τους μίνι χώρο (μίνι περίπτερο-κύβο) με χαρτί, μολύβια, χρώματα, συρραπτικά ή κόλλα. Οι performances έχουν, και φέτος, τον δικό τους χώρο στην έκθεση όπου καθημερινά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάζουν το έργο τους σε διάφορους χώρους της ΑΣΚΤ. Φυσικά, δεν θα λείψει ούτε το πάρτι του Platforms Project, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή  17 Μαΐου στις 22.00 στο PIRÉE (Κάστορος 78, Πειραιάς, 185 45).
Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2019 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.
Συμμετέχουν οι ομάδες:
24hrs Project (Ελβετία), A TRANS (Γερμανία), AC Institute, NYC (ΗΠΑ), Alpineum Produzentengalerie Luzern ( Ελβετία), ArtCode (Ελλάδα), Artia Gallery (Ελλάδα), artplatform |elsewhere / kunstenaarsinitiatief |elders (Ολλανδία), ASSOCIATION THEATRE DIONYSOS ET APOLLON (Ελλάδα), ATHENS STREET ART FESTIVAL (Ελλάδα, Γαλλία, Μεξικό), Αυτοβιογραφικά Συστήματα / Autobiographical Systems (Ελλάδα), Βackspace (Ελλάδα), Bcademie (Ολλανδία), Binary art group (Κύπρος), Bureau d’Art et de recherche, Roubaix (Γαλλία), Come alone (Ελλάδα & Γαλλία), CUBE ART EDITIONS (Ελλάδα), DAILY TEMPORARY (Σουηδία, Ισπανία), Darling Pearls & Co (Βρετανία), DAS ESSZIMMER – space for art+ (Γερμανία), Ed Video (Καναδάς), EGO (Ελλάδα), EN FLO (Ελλάδα), EX-MÊKH (Ολλανδία), Έξοδος / Εxit (Ελλάδα), flat1_offspace (Αυστρία), Fragments of truth (Ελλάδα), Future Scenarios (Ολλανδία & Ελλάδα), Galleri Konstepidemin (Σουηδία), H-M-S (Βρετανία), ID:I Galleri (Σουηδία), In Vivo (Ελλάδα), IS-projects (Ολλανδία), ITSONLYARTS (Ελλάδα), ΚΟΡΕΚΤ / CORECT (Ελλάδα), Kunsthalle Graz (Αυστρία), Kunsthallekleinbasel (Ελβετία), LaLa Art Group Greece (Ελλάδα), Library / L’briary Gallery (Καναδάς), METAPOLIS (Ελλάδα ), Museum of Forgetting/TILT (Σουηδία), Open Y @ (Ελλάδα), ORIZONTAS GEGONOTON (Ελλάδα), Patara Gallery (Γεωργία), Penelope’s webs (Ελλάδα), POW WOW (Ελλάδα),  Rajatila Galleria / Rajataide (Φινλανδία), SCOTTY (Γερμανία), soft turns (Καναδάς), Sub Rosa Space (Ελλάδα), Τα Καΐκια που Πληγώναμε - Hurting Boats (Ελλάδα), Tehnopaignion art group (Ελλάδα), THE M{}ESUM (Γερμανία), TIDAL FLOW ART (Ελλάδα), Topp & Dubio (Ολλανδία), TRANSFORM ART PLATFORM (Σερβία), Und. (Ελλάδα), Unit 8 Cable Depot (Βρετανία), Various Artists (Βέλγιο), Vita Zita studio (Ελλάδα), Wil Aballe Art Projects | WAAP (Καναδάς)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Εγκαίνια:  Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, ώρα 19:00
Διάρκεια:  16 - 19 Μαΐου 2019
Ώρες λειτουργίας: 12:00 - 21:00
Πληροφορίες:
Δημήτρης Αθηνάκης: τηλ. 6945 797861 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«σώμα – ίαμα»
Το σώμα ως το κουτί που μας κουβαλάει, ο χώρος που κατοικούν τα αισθήματα και οι ανθρώπινες σκέψεις. Το σώμα ως σκεύος φύλαξης επιθυμιών και ονείρων, οίκος του εαυτού και του είναι.
Αν το παρελθόν βρίσκεται και αυτό μέσα στο σώμα, ως η μόνη αλήθεια που έχουμε ζήσει, το παρόν βρίσκεται στην επιφάνειά του, με κάθε στιγμή πόνου καταγραμμένη επάνω της για να μας προειδοποιεί για τα ερχόμενα.
Κι αν είναι για το καλό μας που τα άσχημα είναι αυτά που ξεχνάμε πρώτα, στο σώμα μας βρίσκεται και το ίαμα, γιατί σ’αυτό είναι που έχουν εγγραφεί όλες οι αγάπες κι οι καλοσύνες που εισπράξαμε, ώστε μ’ αυτό το σώμα να συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στον κόσμο, αναζητώντας μέχρι τέλους την αθανασία.  H τέχνη εκπροσωπεί, συμβολίζει, αποτελεί αυτό ακριβώς το κομμάτι της αθανασίας μέσα μας κι εκεί βρίσκεται για εμάς όλο το μυστικό της Θεραπευτικής αξίας της τέχνης και της καλλιτεχνικής δράσης.
Συμμετέχουν:
Ρένα Αβαγιανού Rena Avayianou Κωνσταντίνος Αγγέλου Konstantinos Angelou Εύη Αθανασίου Evi Athanasiou Γιάννα Αλεξοπούλου Γιαννα Αλεξοπουλου Κύρα Αλιγιζάκη Κύρα Αλιγιζάκη Κίμων Αξαόπουλος Κιμων Αξαόπουλος Μαρία Αργυρακοπούλου Maria Argyrakopoulou Ιώ Αρματά Io Armata Ειρήνη Αρχοντάκη Eirini Archontaki Θεοδώρα Ασπρογενίδου Ας Δωρα Ειρήνη Βαζούκου Irini Vazoukou Ανδρέας Γαβριλιάδης Andreas Gavriliadis Γιάννα Γεωργιάδη gianna georgiadi  Μαρία Δουκάκη ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ Θαλασσινή Δούμα Thalassini Douma Elessa ___ Τζίμης Ευθυμίου τζιμης ευθυμιου Βασίλης Θέος Vassilis Theos Ράνια Καραμούζη Ourania Karamouzi Ελισάβετ Κεχαγιά Ελισάβετ Κεχαγιά Σπύρος Κόικας spyros koikas Εύα Κολιοπάντου+Δέσποινα Χατζηπαυλίδου+Στέφανος Χανδέλης Εύα Κολιοπάντου + Δέσποινα Χατζηπαυλίδου + Στέφανος Χανδέλης Σωτηρία Λαζάρου ___ Βάσια Λεοντοπούλου Vassia Leon Μαρία Λιάκου Maria Liakou Made in Athens MadeinAthens Λυδία Μαργαρώνη Lydia Margaroni Γεωργία Μπλιάτσου Georgia Bliatsou Σταματίνα Πάλμου ___ Δέσποινα Πανταζή Despoina Pantazi Ελένη Παπανικολάου Ελένη Παπανικολάου Διονύσιος Παππάς dionisios pappas Σέργιος Παππάς Sergio Paps Βασιλική Σαμουηλίδου Σαμουηλιδου βικυ Ζωή Σεκλειζιώτη Ζωη Σεκλειζιωτη Χρυσούλα Σκεπετζή skepetzi chrysi Κατερίνα Σταθοπούλου Katerina Stathopoulou Στάθης Σωτήρχος Stathis Sotirchos Κερασιά Τουλιάτου Κερασιά Τουλιάτου Αμαλία Φερεντίνου Amalia Ferentinou Ευστάθιος Φώτης STATHIS FOTIS Κίκα Χαραλαμπίδου ___ Ειρήνη Χατζημανώλη ειρήνη χατζημανώλη Μαρία Χατζημηνά maria chatzimina Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου Anna Maria Hadjistephanou Αντώνης Χιώτης Antonis Chiotis Γιώργος Χουρχούλης Giorgos Hourhoulis Ανδρόνικος Ψωμάς Andro Ug
Ορίζοντας   Γεγονότων
#Στην Αστρονομία είναι η νοητή γραμμή γύρω από μια μαύρη τρύπα, πέρα από την οποία η βαρύτητα γίνεται τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει. #Στην Κβαντική Φυσική είναι το σημείο στο οποίο η διαστολή του χρόνου είναι τόσο μεγάλη που τα πάντα συμβαίνουν ταυτόχρονα. #Στον Πολιτισμό, πρόκειται για μια πρωτοβουλία ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, με αντικείμενο τη διάχυση της τέχνης στην καθημερινή ζωή αλλά και την έρευνα επάνω στις αντιφάσεις της μεταβατικής εποχής που ζούμε. #Στην Κοινωνία, πρόκειται για μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα, περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων. #Νομικά, ο Ορίζοντας Γεγονότων είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. #Τέλος, Πολυχώρος Τέχνης στην Αθήνα οδός Κεραμεικού 88.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Οδός:
Κεραμεικού 88, ΤΤ 10435, Αθήνα
mail:
Ιστοσελίδες:
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
independent art symposium του ορίζοντα γεγονότων
ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ - ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ
Land Art με τον Ορίζοντα Γεγονότων
Ορίζοντας Γεγονότων (σελίδα στο ΦΒ)
Ορίζοντας (Γεγονότων) (ομάδα στο ΦΒ)
Land Art με τον Ορίζοντα Γεγονότων (ομάδα στο ΦΒ)
Σπαστε τη σιωπη#Σωστε τα Κα'ι'κια (ομάδα στο ΦΒ)
Ομάδα Εργασίας:
Μαρία Δουκάκη: Δελτία Τύπου 
Τζίμης Ευθυμίου: Επικοινωνία +016976689670
Λυδία Μαργαρώνη: Επικοινωνία lydia@margaronis.com
Γιάννης Μπέσκος: Οικονομικά
Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου: Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
(for English please scroll further down)
PRESS RELEASE
“body - remedy”
We consider the body as a carrying vessel, as a space in which emotions and human thoughts reside; a receptacle where desires and dreams are safeguarded, housing the self and the existence.
If the past also dwells inside the body, as the only truth we have experienced, then the present lies on its surface, where every moment of pain is engraved warning us for what is to come. 
Although we may benefit by forgetting the bad moments firstly, it is in our bodies that we find remedy, since it is there where all the love and kindness we have received is engraved. It is a body with which we continue our journey in the world, searching until the very end for immortality. Art represents, symbolizes, and constitutes exactly that part of immortality inside us, and it is there where we all find the secret of the therapeutic value of art and artistic activity.
Participating Artists:
Rena Avayianou, Konstantinos Angelou, Evi Athanasiou, Gianna Alexopoulou, Kyra Aligizaki, Kimon Axaopoulos, Maria Argyrakopoulou, Io Armata, Eirini Archontaki, Theodora Asprogenidou, Irini Vazoukou, Andreas Gavriliadis, Gianna Georgiadi, Maria Doukaki, Thalassini Douma, Elessa, Tzimis Eythimiou, Vassilis Theos, Ourania Karamouzi, Elisabet Kehagia, Spyros Koikas, Eya Koliopandou +Despoina Chatzipaulidou +Stefanos Chandelis, Sotiria Lazarou, Vassia Leontopoulou, Maria Liakou, Made in Athens, Lydia Margaroni, Georgia Bliatsou, Stamatina Palmou, Despoina Pantazi, Eleni Papanikolaou, Dionisios Pappas, Sergios Pappas, Vasiliki Samouilidou, Zoi Seklizioti, Chrysoula Skepetzi, Katerina Stathopoulou, Stathis Sotirchos, Kerasia Touliatou, Amalia Ferentinou, Stathis Fotis, Kika Charalambidou, Irini Chatzimanoli, Maria Chatzimina, Anna Maria Hadjistephanou, Antonis Chiotis, Giorgos Hourhoulis, Andro
Orizontas Gegonoton (translated “Event Horizon”)
#(Astronomy) A notional boundary around a black hole beyond which no light or other radiation can escape. #(Quantum Physics) The point where time dilates so much that everything happens simultaneously. #(Culture) An initiative instigated by people coming from the areas of culture and education whose objectives are to disperse art in the everyday life, and look into the contradictions resulting from the transitional era we are going through. #(Societal) A group of people, constantly expanding, consisting of more than 300 visual artists, photographers, architects, sculptors, writers, musicians and others. #(Legal) Non-profit Civic Organization founded in 2007 at Ilia that has organized many projects in Greece and abroad. #(!) Cultural and Art center at 88 Keramikou, Athens.
CONTACT INFO
Street:
Kerameikou 88, 10435, Athens
mail:
Sites:
Orizontas Gegonoton
Orizontas’ Gegonoton independent art symposium
Spaste th siwph Swste ta kaikia
Land Art with Orizontas Gegonoton
Orizontas Gegonoton (Facebook page)
Orizontas Gegonoton (Facebook group)
Land Art with Orizontas Gegonoton (Facebook group)
Spaste th siwph#Swste ta kaikia (Facebook group)
Working Group:
Maria Doukaki: Press
Tzimis Eythimiou: Contact +030 6976689670
Lydia Margaroni: Contact lydia@margaronis.com
Giannis Beskos: Economic Manager
Anna Maria Hadjistefanou: Social Media


..............................

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
https://platformsproject.com/
https://platformsproject.com/platforms/orizontas-gegonoton/
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ – ORIZONTAS GEGONOTON
Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Αθήνα
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Εύη Αθανασίου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Elessa, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ειρήνη Αρχοντάκη, Θεοδώρα Ασπρογενίδου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Γιάννα Γεωργιάδη, Μαρία Δουκάκη, Θαλασσινή Δούμα, Τζίμης Ευθυμίου, Βασίλης Θέος, Ουρανία Καραμούζη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Εύα Κολιοπάντου+ Δέσποινα Χατζηπαυλίδου + Στέφανος Χανδέλης, Άγγελος Κώστας, Σωτηρία Λαζάρου, Βάσια Λεοντοπούλου, Μαρία Λιάκου, Made in Athens, Λυδία Μαργαρώνη, Γεωργία Μπλιάτσου, Σταματίνα Πάλμου, Δέσποινα Πανταζή , Ελένη Παπανικολάου, Διονύσιος Παππάς, Σέργιος Παππάς, Βασιλική Σαμουηλίδου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Κατερίνα Σταθοπούλου, Στάθης Σωτήρχος, Κερασιά Τουλιάτου, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Κίκα Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χατζημανώλη, Μαρία Χατζημηνά, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Αντώνης Χιώτης, Γιώργος Χουρχούλης, Ανδρό
Πρότζεκτ: Σώμα-ίαμα
Country: Greece
City: Athens
Participating Artists:
Rena AvayianouKonstantinos Angelou, Evi Athanasiou, Gianna Alexopoulou, Kyra Aligizaki, Elessa, Kimon Axaopoulos,  Maria Argyrakopoulou, Io Armata,  Irini Archontaki, Theodora Asprogenidou, Irini Vazoukou,  Andreas Gavriliadis,  Gianna Georgiadi,  Maria Doukaki,  Thalassini Douma,  Tzimis Eythimiou,  Vassilis Theos,  Ourania Karamouzi,  Elisabeth Kehagia,  Spyros Koikas, Eva Koliopantou + Despina Chantzipaulidou + Stefanos Chandelis, Aggelos Kostas,  Sotiria Lazarou,  Vassia Leodopoulou, Maria Liakou, Made in Athens, Lydia Margaroni, Georgia Bliatsou, Stamatina Palmou, Despina Pantazi, Eleni Papanikolaou,Dionysios Pappas, Sergios Pappas, Vasiliki Samouilidou, Zoi Seklizioti, Chrysoula Skepetzi, Katerina Stathopoulou, Stathis Sotirchos, Kerasia Touliatou, Amalia Ferentinou, Stathis Fotis, Kika Charalambidou, ΕIrini Chatzimanoli, Maria Chatzimina, Anna Maria Hadjistefanou, Antonis Chiotis, Giorgos Hourhoulis, Andro
project: Body-remedy
........................
A Hub of Hubs: The Platforms Project Art Fair 2019
Organized for the seventh consecutive year, Platforms Project draws artist groups and art spaces from all over the world.
Paulina Kapsali | April 24th, 2019
”PLATFORMS PROJECT 2019” ΣΤΟΝ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΚΤ
Ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά
16 - 19 Μαΐου 2019
To Platforms Project 2019 ετοιμάζεται και οι 800 καλλιτέχνες και οι 116 εθελοντές σάς περιμένουν από την Πέμπτη 16 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής»της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στη μεγαλύτερη έως τώρα διοργάνωσή στην επτάχρονη πορεία της έκθεσης.
Στην ΑΣΚΤ, για δεύτερη χρονιά φέτος, η έβδομη διεθνής εικαστική έκθεση Platforms Project φέρνει κοντά ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες απ’ όλο τον κόσμο και το αθηναϊκό κοινό, σε μία προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.
60 πλατφόρμες από 17 χώρες θα συρρεύσουν στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες, ως το αποκορύφωμα του παγκόσμιου δικτύου που έχει οικοδομηθεί, συνεργάζεται και επικοινωνεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει την περυσινή παράδοση, όπου 56 πλατφόρμες, επίσης από 17 χώρες, παρουσίασαν το έργο τους, ενώπιον 16.000 κοινού.
Το Platforms Project είναι μία διεθνής έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών που δρουν ομαδικά, στοχεύοντας στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας, ανταλλαγής πρότζεκτ και προώθησης καλλιτεχνών διεθνώς.
Στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με παράλληλες εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με ομιλίες, με συμμετέχοντες ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές, και με την ημερίδα της AICA Hellas με θέμα τον «Ρόλο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην τέχνη σήμερα», ενώ τα εργαστήρια Ζωγραφικής Α, Β, ΣΤ, ΙΑ, ΙΒ και τα εργαστήρια Γλυπτικής Α και Β της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν έργα φοιτητών.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Platforms Project for All 2019, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7 έως 16 χρονών από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg, θα εισαγάγει τα παιδιά στη σύγχρονη τέχνη, τα οποία θα προσκληθούν κατά τη διάρκεια του Platforms Project να συμμετάσχουν, δημιουργώντας έναν δικό τους μίνι χώρο (μίνι περίπτερο-κύβο) με χαρτί, μολύβια, χρώματα, συρραπτικά ή κόλλα.
Οι performances έχουν, και φέτος, τον δικό τους χώρο, όπου καθημερινά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάζουν το έργο τους σε διάφορους χώρους της ΑΣΚΤ. Φυσικά, δεν θα λείψει ούτε το πάρτι του Platforms Project, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 22.00 στο PIRÉE (Κάστορος 78, Πειραιάς, 185 45).
Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2019 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.
.................
NewsroomHuffPost Greece
03/05/2019 14:12 EEST | Updated 03/05/2019 14:12 EEST
Το Platforms Project στην ΑΣΚΤ: 800 καλλιτέχνες, 60 πλατφόρμες, 17 χώρες
Η 7η διεθνής εικαστική έκθεση φέρνει στην Αθήνα ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες από όλο τον κόσμο.
Πώς θα σας φαινόταν εάν βλέπατε ένα έργο και την άλλη μέρα στη θέση του υπήρχε ένα άλλο αφού θα είχε το πρώτο καταστραφεί;
Τι έργα να περιμένει κάποιος από μία ομάδα που ονομάζεται «Μουσείο της Λήθης»;
Ποια είναι τα καΐκια που πληγώναμε και γιατί το κάνουμε αυτό;
Τι είναι η τέχνη της καθημερινής ζωής, της περιπλάνησης και της μεταμόρφωσης;
Πώς συνδέονται οι επενδύσεις και οι συναλλαγές με την τέχνη;
Πώς σε έναν χώρο συνευρίσκονται η τέχνη, το κοινό της, οι ημερίδες και οι ομιλίες, τα εργαστήρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα;
To Platforms Project 2019 ετοιμάζεται και οι 800 καλλιτέχνες και οι 116 εθελοντές περιμένουν το κοινό από την Πέμπτη 16 Μαΐου έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής»της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στη μεγαλύτερη έως τώρα διοργάνωσή στην επτάχρονη πορεία της έκθεσης.
Στην ΑΣΚΤ, για δεύτερη χρονιά φέτος, η έβδομη διεθνής εικαστική έκθεση Platforms Project φέρνει κοντά ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες από όλο τον κόσμο και το αθηναϊκό κοινό, σε μία προσπάθεια χαρτογράφησης της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.
60 πλατφόρμες από 17 χώρες θα συρρεύσουν στην Αθήνα για τέσσερις ημέρες, ως το αποκορύφωμα του παγκόσμιου δικτύου που έχει οικοδομηθεί, συνεργάζεται και επικοινωνεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει την περυσινή παράδοση, όπου 56 πλατφόρμες, επίσης από 17 χώρες, παρουσίασαν το έργο τους, ενώπιον 16.000 κοινού.
Το Platforms Project είναι μία διεθνής έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών που δρουν ομαδικά, στοχεύοντας στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας, ανταλλαγής πρότζεκτ και προώθησης καλλιτεχνών διεθνώς.
Στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με παράλληλες εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με ομιλίες, με συμμετέχοντες ιστορικούς, θεωρητικούς και κριτικούς τέχνης, ακαδημαϊκούς, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές, και με την ημερίδα της AICA Hellas με θέμα τον «Ρόλο των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στην τέχνη σήμερα», ενώ τα εργαστήρια Ζωγραφικής Α, Β, ΣΤ, ΙΑ, ΙΒ και τα εργαστήρια Γλυπτικής Α και Β της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν έργα φοιτητών.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Platforms Project for All 2019, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7 έως 16 χρονών από την ολλανδική πλατφόρμα EX-MÊKH και την εικαστικό και καθηγήτρια καλλιτεχνικών Ellen Rodenberg, θα εισαγάγει τα παιδιά στη σύγχρονη τέχνη, τα οποία θα προσκληθούν κατά τη διάρκεια του Platforms Project να συμμετάσχουν, δημιουργώντας έναν δικό τους μίνι χώρο (μίνι περίπτερο-κύβο) με χαρτί, μολύβια, χρώματα, συρραπτικά ή κόλλα.
Οι performances έχουν, και εφέτος, τον δικό τους χώρο, όπου καθημερινά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάζουν το έργο τους σε διάφορους χώρους της ΑΣΚΤ. Φυσικά, δεν θα λείψει ούτε το πάρτι του Platforms Project, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Μαΐου στις 22.00 στο Piree (Κάστορος 78, Πειραιάς, 185 45).
Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2019 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.
Συμμετέχουν οι ομάδες:
24hrs Project(Ελβετία), A TRANS (Γερμανία), AC Institute, NYC (ΗΠΑ), Alpineum Produzentengalerie Luzern (Ελβετία), ArtCode (Ελλάδα), Artia Gallery (Ελλάδα), artflatform |elsewhere / kunstenaarsinitiatief |elders (Ολλανδία), ASSOCIATION THEATRE DIONYSOS ET APOLLON (Ελλάδα), ATHENS STREET ART FESTIVAL (Ελλάδα, Γαλλία, Μεξικό), Αυτοβιογραφικά Συστήματα / Autobiographical Systems (Ελλάδα), Βackspace (Ελλάδα), Bcademie (Ολλανδία), Binary art group (Κύπρος), Bureau d’Art et de recherche, Roubaix (Γαλλία), Come alone (Ελλάδα & Γαλλία), CUBE ART EDITIONS (Ελλάδα), DAILY TEMPORARY (Σουηδία, Ισπανία), Darling Pearls & Co (Βρετανία), DAS ESSZIMMER – space for art+ (Γερμανία), Ed Video (Καναδάς), EGO (Ελλάδα), EN FLO (Ελλάδα), EX-MÊKH (Ολλανδία), Έξοδος / Εxit (Ελλάδα), flat1_offspace (Αυστρία), Fragments of truth (Ελλάδα), Future Scenarios (Ολλανδία & Ελλάδα), Galleri Konstepidemin (Σουηδία), H-M-S (Βρετανία), ID:I Galleri (Σουηδία), In Vivo (Ελλάδα), IS-projects (Ολλανδία), ITSONLYARTS (Ελλάδα), ΚΟΡΕΚΤ / CORECT (Ελλάδα), Kunsthalle Graz (Αυστρία), Kunsthallekleinbasel (Ελβετία), LaLa Art Group Greece (Ελλάδα), Library / L’briary Gallery (Καναδάς), METAPOLIS (Ελλάδα), Museum of Forgetting/TILT (Σουηδία), Open Y @ (Ελλάδα), ORIZONTAS GEGONOTON (Ελλάδα), Patara Gallery (Γεωργία), Penelope’s webs (Ελλάδα), POW WOW (Ελλάδα), Rajatila Galleria / Rajataide (Φινλανδία), SCOTTY (Γερμανία), soft turns (Καναδάς), Sub Rosa Space (Ελλάδα), Τα Καΐκια που Πληγώναμε - Hurting Boats (Ελλάδα), Tehnopaignion art group (Ελλάδα), THE M{}ESUM (Γερμανία), TIDAL FLOW ART (Ελλάδα), Topp & Dubio (Ολλανδία), TRANSFORM ART PLATFORM (Σερβία), Und. (Ελλάδα), Unit 8 Cable Depot (Βρετανία), Various Artists (Βέλγιο), Vita Zita studio (Ελλάδα), Wil Aballe Art Projects | WAAP (Καναδάς).
...............
Platforms Project 2019 στην ΑΣΚΤ με τη συμμετοχή 800 καλλιτεχνών
Συνεχίζοντας την περσινή παράδοση 60 πλατφόρμες από 17 χώρες θα φιλοξενηθούν στην Καλών Τεχνών, όπου 800 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους.
...................
3-5-2019
“Platforms Project 2019” εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» ΑΣΚΤ, Πειραιώς 256, 16/17/18/19 Μαΐου, Ορίζοντας Γεγονότων, περίπτερο 35.
 «σώμα – ίαμα»
Το σώμα ως το κουτί που μας κουβαλάει, ο χώρος που κατοικούν τα αισθήματα και οι ανθρώπινες σκέψεις. Το σώμα ως σκεύος φύλαξης επιθυμιών και ονείρων, οίκος του εαυτού και του είναι.
Αν το παρελθόν βρίσκεται και αυτό μέσα στο σώμα, ως η μόνη αλήθεια που έχουμε ζήσει, το παρόν βρίσκεται στην επιφάνειά του, με κάθε στιγμή πόνου καταγραμμένη επάνω της για να μας προειδοποιεί για τα ερχόμενα.
Κι αν είναι για το καλό μας που τα άσχημα είναι αυτά που ξεχνάμε πρώτα, στο σώμα μας βρίσκεται και το ίαμα, γιατί σ’αυτό είναι που έχουν εγγραφεί όλες οι αγάπες κι οι καλοσύνες που εισπράξαμε, ώστε μ’ αυτό το σώμα να συνεχίζουμε τη διαδρομή μας στον κόσμο, αναζητώντας μέχρι τέλους την αθανασία.  H τέχνη εκπροσωπεί, συμβολίζει, αποτελεί αυτό ακριβώς το κομμάτι της αθανασίας μέσα μας κι εκεί βρίσκεται για εμάς όλο το μυστικό της Θεραπευτικής αξίας της τέχνης και της καλλιτεχνικής δράσης.
.........................
3-5-2019
Η ΑΣΚΤ φιλοξενεί το έβδομο Platforms Project
Ως κατεξοχήν φυτώριο νέων καλλιτεχνών, όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, ο εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ αποτελεί, και φέτος, την ιδανική επιλογή για το έβδομο στην ιστορία του Platforms Project.
To Platforms Project 2019, με τη μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση στην έως τώρα ιστορία του, θα παρουσιαστεί φέτος, από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με ένα πολύπλευρο παράλληλο πρόγραμμα ομιλιών και ημερίδων, βίντεο, προγραμμάτων για παιδιά, περφόρμανς αλλά και πάρτι.
Ως κατεξοχήν φυτώριο νέων καλλιτεχνών, όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, ο εκθεσιακός χώρος της ΑΣΚΤ αποτελεί, και φέτος, την ιδανική επιλογή για το έβδομο στην ιστορία του Platforms Project.
Σταθερός στόχος, η παρουσίαση της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από ομαδικές πρωτοβουλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που δρουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ομαδικές πρωτοβουλίες που έχουν ως αντικείμενο την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης αλλά και εικαστικών και θεωρητικών των ερωτημάτων που τίθενται διεθνώς.
Το Platforms Project, φέτος, παρουσιάζει 60 πλατφόρμες από 16 χώρες, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες αιτήσεις μετά το ανοικτό διαδικτυακό του κάλεσμα. Μεταξύ άλλων χωρών, εκπροσωπούνται οι Ελλάδα, Ελβετία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Κύπρος, Γαλλία, Σουηδία, Ισπανία, Βρετανία, Καναδάς, Αυστρία, Γεωργία, Φινλανδία, Σερβία και  Βέλγιο, ενώ 700 καλλιτέχνες θα συρρεύσουν στην Αθήνα,επεκτείνοντας το παγκόσμιο δίκτυο που οικοδομείται και επικοινωνεί τα τελευταία χρόνια μέσω του Platforms Project. Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει την περυσινή παράδοση, όπου 56 πλατφόρμες από 17 χώρες παρουσίασαν το έργο τους, ενώπιον 16.000 κοινού.
Επιδίωξη του Platforms Project είναι να αποτελέσει τον πυρήνα δημιουργίας και καταγραφής των πρωτοποριακών τάσεων στη τέχνη και την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των πλατφορμών. Είναι, επίσης, μία διεθνής έκθεση που στόχο έχει τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας, ανταλλαγής πρότζεκτ και προώθησης καλλιτεχνών διεθνώς.
Στη διεύθυνση του πρότζεκτ είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2019 έχει η Άρτεμις Ποταμιάνου.
..................... 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ 18.05.2019 : 10:59
«Η χαρά της ζωής» στην ΑΣΚΤ
«Δεν υπάρχει η λέξη “απαγορεύεται” στο λεξιλόγιο του Platforms Project», είπαν στη συνέντευξη Τύπου οι εικαστικοί Μιχάλης Αργυρίου, διευθυντής της διοργάνωσης και Αρτεμις Ποταμιάνου, επιμελήτρια. «Αντίθετα, η λέξη που τονίζουμε είναι η “συνεργασία”, και αυτό επιδιώκουμε μέσα από ευρείες, ανοιχτές διαδικασίες οι οποίες φέρνουν ανεξάρτητες εικαστικές πλατφόρμες από όλο τον κόσμο σε επαφή με το αθηναϊκό κοινό. Σκοπός μας είναι να προβάλουμε τις εικαστικές τέχνες ως έναν χώρο χωρίς όρια και χωρίς ελιτίστικα αισθητικά δεδομένα»», τόνισαν.
Στην 7η χρονιά του το Platforms Project –μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά– παρουσιάζει 60 πλατφόρμες από 17 χώρες που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα για 4 ημέρες, αποτελώντας την κορυφαία στιγμή ενός παγκόσμιου δικτύου, το οποίο συνεργάζεται και επικοινωνεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συμμετέχουν 800 καλλιτέχνες και πάνω από 130 εθελοντές που προσφέρουν πρόθυμα τις γνώσεις τους και ξεναγήσεις στο κοινό. Πραγματικά η εντύπωση του επισκέπτη που μπαίνει στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), είναι η συμμετοχή του σε μια γιορτή για νέους – κι αυτό δεν εκφράζεται μόνον ηλικιακά, αλλά και από τη διάθεση των συμμετεχόντων για πειραματισμό, ανατροπή, παιχνίδι, ακόμη και πρόκληση. Η συγκεκριμένη διεθνής έκθεση ανεξάρτητων καλλιτεχνών που δρουν ομαδικά και επιδιώκουν να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, «έχει ατμόσφαιρα καρναβαλική», όπως είπε ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Πάνος Χαραλάμπους, «είναι η χαρά της ζωής και της τέχνης». Γι’ αυτό και η σχολή την καλοδέχεται και τη στηρίζει συμμετέχοντας ενεργά.
Περπατάμε ανάμεσα στα περίπτερα των καλλιτεχνών που υποδέχονται τους πρώτους επισκέπτες. Τα περισσότερα από τα έργα διαμορφώνονται επιτόπου. Τι περιμένουμε να δούμε από μία ομάδα που ονομάζεται «Μουσείο της Λήθης»; Γιατί ένα έργο που βλέπουμε σήμερα, όπως μας πληροφορούν, αύριο μπορεί να καταστραφεί και να αντικατασταθεί με κάποιο καινούργιο; Τι είναι άραγε η τέχνη της καθημερινής ζωής, της περιπλάνησης και της μεταμόρφωσης; Και η κοπέλα που ντυμένη στα μαύρα περπατά ανάμεσά μας έχοντας καλυμμένο το κεφάλι με έναν κύβο φτιαγμένο από καθρέφτες, τι επιδιώκει τραβώντας το βλέμμα μας και προβάλλοντας στη θέση του προσώπου της την εικόνα του θεατή;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τον ευρύτατο πλέον εικαστικό χώρο, που συσπειρώνει διεθνώς δημιουργούς  από διαφορετικά  καλλιτεχνικά πεδία. Ετσι, από την επόμενη χρονιά το Platforms Project θα διευρύνει τους ορίζοντές του προς τον κινηματογράφο, την video art, τις παραστατικές τέχνες. Για το 2019 υπάρχει όμως κι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει: τη διαμόρφωση ενός νέου εικαστικού κοινού μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Platforms Project for All 2019», που είναι σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 7 έως 16 χρόνων και θα εισαγάγει τα παιδιά στη σύγχρονη τέχνη, προσκαλώντας τα να δημιουργήσουν ένα μίνι περίπτερο-κύβο με χαρτί, μολύβια, χρώματα, συρραπτικά ή κόλλα.
Στη φετινή διοργάνωση, το παράλληλο πρόγραμμα είναι ακόμη πιο διευρυμένο, με επιπλέον εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με ομιλίες, και βεβαίως πολλές περφόρμανς που παρουσιάζονται σε διάφορους χώρους της ΑΣΚΤ. Το αναλυτικό πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.platformsproject.com.
................
Η τέχνη σε  Πλατφόρμες
18/05/2019 - 00:01
Γράφει η Μαρία Ε. Δημητρίου
6Ο Πλατφόρμες  από  850 και πλέον καλλιτέχνες, οι οποίοι προέρχονται  από 17 χώρες συνθέτουν το  “PLATFORMS PROJECT  2019“ που παρουσιάζεται από 16 – 19 Μαίουστους  χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Μαίου και ο χώρος ήταν γεμάτος από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ήρθαν να θαυμάσουν τα έργα των Ελλήνων και των ξένων καλλιτέχνων.
Η ιδέα  ξεκίνησε  το 2013 και σκοπό είχε να δώσει βήμα και χώρο σε νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, να δράσουν ομαδικά και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ενότητες – πλατφόρμες.
Για δεύτερη χρονιά  η έκθεση  παρουσιάζεται στην Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών και στον εκθεσιακό χώρο ¨Νίκος Κεσσανλής” με τη συμμετοχή πάνω από 850 ανεξάρτητων  καλλιτεχνών από 17 χώρες.
Η εικαστικός  Άρτεμις Ποταμιάνου, έχει αναλάβει  την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης με στόχο την χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης μέσα από την ομαδική πρωτοβουλία  των καλλιτεχνών και την εξεύρεση από κοινού λύσεων σε εικαστικά ερωτήματα που τίθενται παγκοσμίως για τη τέχνη.
Οι ομάδες καλλιτεχνών -πλατφόρμες αποτελούμενες από καλλιτέχνες από διαφορετικές  χώρες,  κινούνται συλλογικά ώστε να λύσουν διάφορα  κοινά προβλήματα και να δημιουργήσουν έργα σε ενότητες που το ένα να είναι σε μια συνάρτηση με το άλλο .
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Platforms Project Μιχάλη Αργυρού,  η έκθεση έχει ως στόχο,  η ανεξάρτητη σύγχρονη εικαστική σκηνή να έχει ένα συλλογικό τόπο έκφρασης,  χωρίς  λογοκρισία, στοχευμένες θεματολογίες και εμπορικούς περιορισμούς.
Ένας επιμέρους στόχος της έκθεσης είναι να δημιουργηθούν δίαυλοι φιλίας και επικοινωνίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες και να καταστεί τόπος συνάντησης, αναταλαγής ιδεών για την προαγωγή της τέχνης, συνθέτοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο.
Παράλληλα με την έκθεση διεξάγονται ομιλίες από ιστορικούς και ημερίδες σε διάφορα εκπαιδευτικά θέματα καθώς και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-16 χρόνων με το δικό τους χώρο για να δημιουργήσουν. Η  έκθεση διανθίζεται με  διάφορες περφόρμανς  από τους καλλιτέχνες που προωθούν το έργο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου