2019-3-30-ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ VΙI
Εικαστική Έκθεση
Με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων
Πολεμικό Μουσείο παράρτημα Ναυπλίου
30/3/2019 – 14/4/2019
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ & ΦΑΙΗ ΤΖΑΝΕΤΟΥΛΑΚΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τα καϊκια που πληγώναμε VII»
Αν η πραγματική Ιστορία του Ανθρώπου είναι ο αγώνας του ενάντια στην λήθη, η Σύγχρονη Τέχνη βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τις πολιτισμικές εγγραφές που υφαίνουν μια παγκόσμια κληρονομιά, ακριβώς όπως υποστηρίζει τις κατακτήσεις του Μέλλοντος.
Η έκθεση με τίτλο «Τα Καΐκια που Πληγώναμε» είναι αφιερωμένη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενέργεια για τη διάσωσή της. Πιο συγκεκριμένα, πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια καταστροφή που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση της «Θαλασσινής Αρχιτεκτονικής» όπου η Τέχνη συμβιώνει με την Εργασία και τη Ζωή.
Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία πλοίων, καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεότερα χρόνια οι Σκούνες, τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καϊκια, τα Μπρίκια, οι Γολέτες κ.ά. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Ο Ορίζοντας Γεγονότων με πνεύμα ευθύνης, καλεί σε μια εκδήλωση ενεργοποίησης, ευαισθητοποίησης και διάσωσης των μικρών αλιευτικών. Η έκθεση βρίσκεται σε διαρκή κίνηση ανά την Ελλάδα, ενσωματώνοντας μαρτυρίες, εμπειρίες, συμμετοχές και ευαισθητοποιώντας για ένα ζήτημα τόσο φλέγον και παρόν, όσο η διάσωση του Πολιτισμού μας. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με τους Δήμους Πειραιά, Καβάλας, Ιερισσού, Π. Φαλήρου και την Μητρόπολη Δημητριάδος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, τώρα έχει σειρά το Ναύπλιο σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο παράρτημα Ναυπλίου.... μέχρι τα καΐκια να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιστορία....
Συμμετέχουν
Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Ιουλία Αθανασάκη, Ελευθερία Αλεξανδράτου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Μαρία Ανδρέου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Όλγα Ανδρικοπούλου, Μαρία Αντωνάτου, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ελίζα Βαρτανιάν, Χρήστος Βασιλειάδης, Κατερίνα Βέλλιου, Χρυσαυγή Βορίση, Δήμητρα Βρεττού, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Δανάη Γεμενάκη, Πέτρος Γεωργαρίου, Φραντζέσκα Γιαννακού, Έλενα Γκαρστέα, Capten, Έρη Δημητριάδη, Μαρία Δουκάκη, Μιχάλης Δοκουμετζάκης, Elessa, Τζίμης Ευθυμίου, Αντιγόνη Ευτυχιάδη, Αργύρης Ζαφειρίδης, Μαριλένα Ζολώτα, Ιωάννα Ζηκίδου, Δημήτρης Ζουρούδης, Gregor Hildebrandt, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Βασίλης Καποδίστριας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Κομνηνός, 40Σοφία-Ρόζα Κοσμίδου, Μαίρη Κουζάρη, Τόνια Καπλάνη, Βλάσσης Κότιος, Γιώργος Κουκμάς, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Άγγελος Κώστας, Σωτηρία Λαζάρου, Μαρία Λαλαούνη, Ανδρέας Λάσκαρης, Νώντας Λεοντίδης, Καλλιόπη Λιαδή, Μαρία Λιάκου, Κοσμάς Λιλικάκης, Σταμάτης Μαθές, Αντωνία Μαντζούκα, Κατερίνα Μανωλούδα, Μάγδα Μάρα, Λυδία Μαργαρώνη, Χρήστος Μαρτζώκας, Κωνσταντίνος Μηνάς, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Τάσος Μπαμπάσης, Γεώργιος Μπαμπίλης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Γιάννης Μπέσκος,  Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ισμήνη Μπονάτσου, Γιώργος Μπουζούνης, Ντιάνα Νασιοπούλου, Δημήτριος Νικολούλιας, Θανάσης Οικονόμου, Γιώργος Όιμπακ, Δέσποινα Πανταζή, Χριστίνα Παπαδάκη+Δημήτρης Τρακαδάς, Γεωργία Παπαδημητρίου, Ελένη Παπανικολάου, Σέργιος Παππάς, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Μαρία Πολυχρονιάδου, Σοφία Πουλή, Κορίνα Πρεβεδουράκη, Περικλής Πραβήτας, Νίνα Προύσαλη, Νίκος Πρέσσας, Βασιλική Σαγκιώτη, Ηλίας Σάλαρης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Κωνσταντίνα Σιδηροπούλου, Γιάννης Σκαρλάτος, Χρύσα Σκορδάκη, Βασιλική Σοφρά, Βαρβάρα Σπυρούλη, Διαμαντής Σταγγίδης, Μαριλένα Σταμούλη, Κωνσταντίνος Στουπάθης, Ιορδάνης Στυλίδης, Ερατώ Ταγαρίδη, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Κερασιά Τουλιάτου, Γιώργος Τσούτσουρας, Μαριάννα Τριανταφυλλίδη, Γρηγόρης Τσιγκριστάρης, Άννα Υφαντή, Εύη Υφαντή, Τζένη Φαλιαρίδου, Αμαλία Φερεντίνου, Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χανιώτη, Κίκα Χαραλαμπίδου, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Έλλη Χούσου,  Ιωάννα Χριστάκου
Επιμέλεια
Φαίη Τζανετουλάκου, Τζίμης Ευθυμίου, Μάγδα Μάρα
Πληροφορίες
.............................
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
https://www.doppat.gr/nea-anakoinwseis/702-ta-kaikia-pou-pligoname-omadiki-ekthesi.html
Εγκαίνια έκθεσης με θέμα τα καϊκια που πληγώναμε
Μαρ 23, 2019 Κατηγορία Νέα - Ανακοινώσεις
Η έκθεση με τον τίτλο "Τα καϊκια που πληγώναμε" μετακινείται στη πόλη του Ναυπλίου.
Μετά την Καβάλα τον Πειραιά τον Βόλο και άλλες πόλεις, θα "αγγυροβολήσει" από τις 30 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο/ παράρτημα Ναυπλίου.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εικαστική έκθεση διαμαρτυρίας εναντίον της καταστροφής των ξύλινων καϊκιών, με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεκάδες καλλιτέχνες, μέσω αυτής της έκθεσης, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για τη διάσωση των μικρών αλιευτικών. Είναι μια έκθεση αφιερωμενη στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενέργεια για τη διάσωσή της.
....................
Ναύπλιο:Έκθεση-διαμαρτυρία για «τα καΐκια που πληγώναμε»
30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
Η πόλη του Ναυπλίου είναι ο νέος σταθμός της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Πρόκειται για μια ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση με έργα ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα που, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, είναι μια καλλιτεχνική κίνηση διαμαρτυρίας για την ( επιβαλλόμενη –χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση) καταστροφή ξύλινων καϊκιών.
Η έκθεση πραγματεύεται το ζήτημα της ‘επιβεβλημένης λήθης’ μέσα από την παράλογη,όπως χαρακτηρίζεται, καταστροφή των ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας ‘θαλασσινής αρχιτεκτονικής’ όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Από τα πανάρχαια χρόνια υπήρχε μια τεράστια ποικιλία όπως φαίνεται απ’ τις ονομασίες πλοίων, «Πεντηκόντοροι, Ολκάδες, Τριήρεις» κ.λ.π. καθώς οι άνθρωποι σε αυτή τη γωνία της γης αγάπησαν και ανέπτυξαν πολιτισμούς κοντά στη θάλασσα, συνυφασμένους με το ταξίδι. Στα νεώτερα χρόνια οι Σκούνες τα Περάματα, τα Τρεχαντήρια, τα Καΐκια, τα Μπρίκια, οι Γολέττες κ.α. ήταν μέρος της ζωής των θαλασσινών και μέρος της Ελληνικής παράδοσης και της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Τα εναπομείναντα αλιευτικά είναι σημαντικό μέρος της μακραίωνης ναυτικής Ιστορίας και ενός τρόπου ζωής, που τείνει να εξαφανιστεί με τρόπο μη αναστρέψιμο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Τρίπολης ο επιμελητής της έκθεσης- και εκ των καλλιτεχνών – κ. Τζίμης Ευθυμίου , τόνισε ότι «πολλοί δημιουργοί συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση, με στόχο να εκφράσουν την αντίθεση τους στην απόσυρση-καταστροφή των ξύλινων καϊκιών( δείγματα μια παραδοσιακής τέχνης ) που στόχο έχει την αντιμετώπιση της υπερ-αλίευσης.»
Η έκθεση στο Ναύπλιο είναι από σήμερα το βράδυ σε εξέλιξη στο Πολεμικό Μουσείο, στην παλιά πόλη, και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Το ξεκίνημα έγινε από τον Πειραιά , ακολούθησαν διάφορες πόλεις και στόχος είναι ο κύκλος της έκθεσης να κλείσει σε νησιά το ερχόμενο καλοκαίρι.
.................
Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019
Ναύπλιο:Έκθεση-διαμαρτυρία για «τα καΐκια που πληγώναμε»
Η πόλη του Ναυπλίου είναι ο νέος σταθμός της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε».
...............
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019
"Τα καϊκια που πληγώναμε" "αγγυροβολούν" στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:47:00 π.μ. | ΝΑΥΠΛΙΟ
Η έκθεση με τον τίτλο "Τα καϊκια που πληγώναμε" μετακινείται στη πόλη του Ναυπλίου. Μετά την Καβάλα τον Πειραιά τον Βόλο και άλλες πόλεις, θα "αγγυροβολήσει" από τις 30 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο/ παράρτημα Ναυπλίου. 
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εικαστική έκθεση διαμαρτυρίας εναντίον της καταστροφής των ξύλινων καϊκιών, με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Δεκάδες καλλιτέχνες, μέσω αυτής της έκθεσης, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για τη διάσωση των μικρών αλιευτικών. Είναι μια έκθεση αφιερωμένη στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενέργεια για τη διάσωσή της.
..................
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 30, 2019
«Τα καΐκια που πληγώναμε» / Έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Μετά την Καβάλα τον Πειραιά τον Βόλο και άλλες πόλεις, η έκθεση με τον τίτλο “Τα καΐκια που πληγώναμε” θα “αγκυροβολήσει” από σήμερα έως τις 14 Απριλίου στο Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου.
Πρόκειται για μια εικαστική έκθεση διαμαρτυρίας εναντίον της καταστροφής των ξύλινων καϊκιών, με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεκάδες καλλιτέχνες, μέσω αυτής της έκθεσης, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν για τη διάσωση των μικρών αλιευτικών. Είναι μια έκθεση αφιερωμένη στην Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και στην ενέργεια για τη διάσωσή της.
............
Έκθεση στο Ναύπλιο: «Τα καϊκια που πληγώναμε»
Μια έκθεση για την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών καϊκιών έρχεται στο Πολεμικό Μουσείο.
..........
Η ομάδικη έκθεση “Τα καϊκια που πληγώναμε” στο Ναύπλιο
Από  Argonafplia.gr (SO)  -
27 Μαρτίου 2019
................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου